• No products in the cart.
Image Alt

Banyan

Jsme Fast, easy and (tasty)

Tak by se dal jednoduše popsat koncept našeho bistra.

Zaměřujeme se na pravou asijskou street food kuchyni, jejichž pokrmy můžete běžně ochutnat na rušných ulicích Asie.

S láskou připravujeme rychlé, za to chutné orientální pokrmy pro všechny, kteří milují barevné chutě Asie.

Dbáme na čerstvost a kvalitu připravených pokrmů.

U nás budete mít dokonce možnost nahlédnout pod ruce zkušených kuchařů.

Chceme vám ukázat, že i rychlé občerstvení vám přinese kulinářský zážitek.

U nás máte na výběr z několika druhů masa včetně mořských plodů a ryb.

Rozhovor s majitelkou a manažerkou Annou Nguyen

Vedle typických asijských pokrmů vás přivítá příjemná atmosféra, pohodový personál, a když budete mít štěstí, potkáte tu přímo sympatickou spolumajitelku Annu Nguyen. A garantujeme vám, že po pár slovech s ní budete milovat nejen vietnamskou kuchyni, ale odejdete s touhou její rodnou zemi co nejdřív navštívit…

 

„Vystudovala jsem management cestovního ruchu, pohybovala jsem se v marketingu, v oblasti vedení lidí, eventů a měla jsem sen mít vlastní bistro nebo restauraci,“ popisuje s úsměvem sympatická Anna a dodává: „S tatínkem jsme neměli vůbec žádné zkušenosti s vařením, jenom jsme velmi rádi jedli. Začátky nebyly jednoduché, ale byli jsme odhodlaní.“ Jako první si otevřeli bistro v Přerově, pak na Slovensku v Martině, v Prostějově, Novém Jičíně, v Olomouci, v Šumperku… V olomouckém Globusu potom vznikla restaurace Quan Moi, když byli nuceni reagovat na poptávku, protože lidem přestal klasický fastfoodový koncept stačit. Bistro nově funguje také v Pardubicích a brzy bude otevřeno i v Hradci Králové a ve Vsetíně. A v březnu letošního roku přišla Anna Nguyen se svým otcem s konceptem Banyan Restaurant, který můžete navštívit v přízemí Galerie Moritz.

„Máme tu širší nabídku asijských jídel, lidé u nás mohou ochutnat více plodů moře, je zde příjemnější prostředí,“ popisuje Anna. Kromě výborného jídla připravovaného z čerstvých a tradičních surovin čeká návštěvníky zážitek v podobě front cookingu, tedy otevřené kuchyně. Detailně tak mohou pozorovat, jak se jejich pokrm připravuje. „Díky této práci jsem se vrátila ke kořenům. Ve Vietnamu jsem se sice narodila, ale od čtyř let žiju v České republice, jsem tedy navyklá na českou mentalitu, která je od té vietnamské velmi odlišná. Vzhledem k tomu, že zaměstnáváme pouze Vietnamce, aby bylo vše naprosto autentické, komunikuju s nimi vietnamsky, snažím se smýšlet vietnamsky, občas je to úsměvné…“ popisuje s jiskrou v oku spolumajitelka. A vzápětí vysvětluje, že s odlišnou mentalitou souvisí i pro gastronomii jedna podstatná věc – a sice: „Vietnamci milují strukturu jídla, Češi dávají přednost chuti.“ Při skladbě jídel tak zohledňovali spoustu faktorů. „Když Vietnamec připravuje tradiční kuřecí polévku PHO, použije silný vývar, šlachy, kůži, zkrátka vše z kuřete, pak samozřejmě bylinky. Polévka je aromatická, pálivá, křupe – na tu strukturu si potrpíme. Ale tady to tak dělat nemůžeme. Češi mají rádi libové maso a kůže jim ani trochu nechutná,“ popisuje Anna se smíchem typický příklad rozdílu ve vietnamské a české kultuře.

Na co do Banyan Restaurant zajít? „Lidé si tu rádi dávají naše polévky, velmi oblíbená je jasmínová rýže v kombinaci s kuřecím nebo vepřovým masem, sushi, samozřejmě rýžové nudle, takže BUN CHA nebo BUN BO NAM BO. Naši hosté sem chodí také na mořské plody. A prodávají se rovněž omáčkovitá jídla, v tom se opět projevují české chutě. Ale proč ne, každý ať si dá, co mu chutná. Zastávám názor, že v kuchyni přece není dané, co se smí, a co ne,“ vysvětluje Anna Nguyen a doplňuje, že i ve Vietnamu se příprava pokrmů liší podle provincií: „To, že například PHO v jižním Vietnamu chutná úplně jinak než v severním, neznamená, že je jejich polévka špatná. Je zkrátka jenom jiná a záleží na každém, co mu chutná a čemu dá přednost.“

„Nejvíce lidí k nám chodí přes týden na obědy, což nás těší, o víkendech sem zavítají zejména turisté. A moc si vážíme toho, že jsou také lidé, kteří k nám chodí dokonce dvakrát denně!“ usmívá se Anna Nguyen. Ta zatím osobně dohlíží na všechny pobočky, ale netají se tím, že by ráda našla spolehlivé nástupce do každého místa. Sama má totiž spoustu plánů. Tím jedním je dovézt do Olomouce pravou vietnamskou kávu, kterou byste si už brzy mohli vychutnat v Banyan Restaurant. A jak už víme, její sny se plní…

Pokud máte rádi vietnamskou (a asijskou obecně) kuchyni, určitě sem zajděte. Atmosféra je tu vážně moc fajn a jídlo chutná přímo božsky!

Zdroj: https://www.olomouc.cz/zpravy/clanek/Banyan-Restaurant-30238

Register

You don't have permission to register